Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Als een betaling of teruggave op zich laat wachten

Geplaatst op: 19-04-2023, 12:39:56

De Belastingdienst brengt u belastingrente in rekening of vergoedt u deze als een aanslag met een te betalen of terug te geven bedrag te lang op zich laat wachten. Dit kan komen omdat u de aangifte te laat heeft ingediend maar ook omdat de fiscus te lang heeft gedaan over het opleggen van de aanslag. Hoe dit werkt voor de IB is hieronder te vinden.

De fiscus geeft op zijn website aan dat IB-belastingplichtigen die vóór 1 mei aangifte IB doen, in principe niet te maken krijgen met de belastingrente van 4%. Dat gebeurt alleen als de Belastingdienst daarna nog afwijkt van de aangifte. De belastingrente is dus vooral een stok achter de deur om wél op tijd aangifte te doen.

Rente over belasting die u moet betalen

Als de Belastingdienst uw IB-aangifte op of na 1 mei ontvangt, of als de fiscus bij het opleggen van de aanslag moet afwijken van uw aangifte, betaalt u rente over de belasting die u moet betalen. Ontvangt de fiscus uw aangifte op of na 1 mei en hoeft hij niet af te wijken van uw aangifte dan berekent de fiscus de rente vanaf 1 juli volgend op het jaar waarover u aangifte doet, tot maximaal 19 weken na de ontvangst van uw aangifte. De berekening van de belastingrente eindigt zes weken na de datum op de aanslag, als dat een kortere periode is dan de maximale 19 weken. Dit geldt ook als u uitstel voor uw aangifte heeft aangevraagd.

Belastingrente bij navordering

Als u al een definitieve aanslag heeft ontvangen en de Bastingdienst ontdekt nog wat nieuwe feiten waardoor er nog een navorderingsaanslag volgt bent u ook belastingrente verschuldigd. Bij deze aanslag loopt de berekeningsperiode van 1 juli na het aangiftejaar tot een maand na de datum op de navorderingsaanslag.

Belastingrente bij afwijking aangifte

U doet op 28 april 2023 aangifte over 2022. De fiscus corrigeert uw inkomen en u ontvangt een aanslag met dit nieuwe bedrag. De datum van de aanslag is 5 december 2023. Over het bedrag van de aanslag, betaalt u belastingrente omdat er is afgeweken van de gegevens uit uw aangifte. En omdat er is afgeweken eindigt de periode waarover u belastingrente betaalt zes weken na de datum op uw aanslag. Dus de Belastingdienst berekent u belastingrente over de periode van 1 juli 2023 tot en met 15 januari 2024.

Berekening

Stel dat uw aanslag een te betalen bedrag van € 2.000 bevat. Dan berekent de fiscus rente van 1 juli 2023 tot en met 16 januari 2024. Dat zijn zes maanden en 15 dagen, bij elkaar 195 dagen (elke maand is 30 dagen). U betaalt dan aan rente: 195/360 x 4% x € 2.000 is € 43.

Vergoeding van betaalde rente

Voor een vergoeding van de rente kunt u in aanmerking komen:

  • bij het vaststellen van een aanslag als de fiscus uw gegevens ongewijzigd heeft overgenomen maar er langer dan 13 weken over heeft gedaan om u een aanslag op te leggen (na 1 juli na het jaar waarover u geld terugkrijgt);
  • bij vermindering van een voorlopige aanslag: ook dan moet de fiscus uw gegevens ongewijzigd hebben overgenomen. De vermindering van uw voorlopige aanslag moet na 1 juli volgend op het belastingjaar waar de aanslag over gaat zijn gegeven. De behandeling van uw verzoek duurde langer dan acht weken of de behandeling van de aangifte duurde langer dan 13 weken.

Als u een bezwaar heeft ingediend tegen een aanslag waarover u belastingrente heeft betaald en u krijgt gelijk van de fiscus ontvangt u de belastingrente retour. Krijgt u bij een bezwaar gelijk en krijgt u dan geld terug, dan ontvangt u hierover geen belastingrente.

Belastingrente bij aangifte na 1 mei

Een voorbeeldberekening als u uw aangifte na 1 mei 2023 indient en de Belastingdienst uw aangifte zonder wijzigingen overneemt: U heeft op 3 mei 2023 uw aangifte IB 2022 ingediend. De aanslag volgt op 5 december 2023 waarbij de fiscus uw aangifte heeft gevolgd. U betaalt belastingrente over het te betalen bedrag van de aanslag omdat u de aangifte na 1 mei 2023 heeft ingediend.

U betaalt rente vanaf 1 juli, de rente wordt beperkt tot maximaal 19 weken na ontvangst van de aangifte omdat de aangifte zonder wijzigingen is overgenomen, 19 weken vanaf 3 mei is 13 september. Over 1 juli 2023 tot en met 13 september 2023 moet u dus betalen. Stel dat u € 300 moet betalen dan is de rente 73 dagen/360 x 4% x € 300 is € 2 (afronden op hele bedragen).

Bron: verdiepingsartikel van 30 maart 2023 op www.rendement.nl

Ga terug naar de vorige pagina